Rebild Spillemændene

 
Søndagsdans - Legestue med Rebild Spillemændene i museets dansesal
 
 
Rebild Spillemændene har siden Spillemandsmuseet åbnede i 1951 spillet til dans hver søndag eftermiddag. Igennem årene har der været en trofast stamme af dansere der har gjort det til en tradition at danse i Rebild søndag eftermiddag. Danserepertoiret er almindelige legestuedanse med vægten lagt på Himmerlandske danse. Der foregår ingen instruktion af dansene, men alle er flinke til at hjælpe eventuelle begyndere. Man kigger lidt på og prøver så selv så godt man kan. Der er altid udfordringer for både begynderen og for den rutinerede danser. Det gælder først og fremmest om at have det sjovt. Dansen starter kl. 14.00 og fortsætter indtil 15.30 hvor der holdes kaffepause (der kan købes kaffe og brød i Museets cafeteria). Derefter danses der fra kl. 16.00 til 17.00.
 

Rebild Spillemændene stiller sig til rådighed med traditionel dansk spillemandsmusik til enhver lejlighed:

 • Spillemandsmusik

 • Gammeldaws
 • Legestuer/Liegstouw
 • Traditionel Folkemusik
 • Kurser/Undervisning
 • Receptioner
 • Morgenvækning
 • Familiefester
 • Folkedanserforeninger
 • Skoler/Gymnasier
 • Byfester
 • Markeder

De 4 grupper

Gunner Friis, Jens Peter Hansen, Arne Skou, Kai Bylling, Else Schmidt og Niels Jørn Østergaard

Gruppe 1 tager udgangspunkt i den nordjyske folkemusik, med særlig vægt på himmerlandske traditioner.
Udover et solidt Gammeldansrepertoire, søger gruppen at genoplive noget af den ældre dansetradition. Velegnet til kursusbrug, med instruktion i musik og dans. I øvrigt spiller gruppen gerne gammelt og nyt med afvekslende instrumentering til såvel underholdning som dans.

 

Lasse Jensen, Frederik Nielson, Else Christensen, Bruno Borella, Ivan Amtoft

Gruppe 2 repræsenterer traditionel Himmerlandsk og Dansk folkemusik.
Alle medlemmerne er aktive i folkedanserforeninger rundt om i Himmerland og gruppen spiller gerne til folkedans for såvel begyndere som øvede.
Gruppen leverer også gerne underholdningen ved receptioner, festdage, familiefesten, byfester, torvedage etc..

Torben Carlsen, Benjamin Svejgaard, Torben Duedal, Martin Hoste, Karen Povlsen, Troels Pedersen, Karin Skovmand, Asmus Muurmann.
 
Vi spiller Himmerlandsmusik.
Det har vi krydret med spillemandsmusik fra andre egne af Danmark, som vi finder egnet både til vores spil og til dans.
Vores spillestil er legende og rytmisk funderet, hvilket fungerer rigtig godt sammen med dansen – ja, faktisk er det to sider af samme mønt.
Når vi spiller, er det ikke efter fastlagte arrangementer. Der er altid frihed for den enkelte til at eksperimentere med andenstemmer, "smide skidt på", lægge til melodien eller trække fra – og den samme melodi lyder ikke ens to gange i træk. Den måde at spille på kræver stor lydhørhed i øjeblikket, så melodien hele tiden er til stede, og det har vi… eller vi øver os i hvert fald på det.
Vi spiller til søndagsdans på Museum Rebild, men vi spiller også gerne til bal, legestuer, festivaler, markeder og i andre muntre sammenhænge.

 

Keld Studsgård, Jørgen Christiansen, Arne Pedersen, Tommy Nielsen, Edith Poulsen, Jørn Poulsen, (Henning Bak)
 
Gruppe 4 tilbyder spillemandsmusik til underholdning, Gammeldans og Liegstow.
Repertoiret består fortrinsvis af den traditionelle spillemandsmusik, der kendes fra museet i Rebild.
Gruppen er altid parat til at skabe nogle festlige og fornøjelige timer og programmer for legestuemusik aftales med gruppen.
Instrumentering: violin, banjo, harmonika og kontrabas.

Laugets historie
 
Rebild Spillemændene eller Rebild Spillemandslaug startede sammen med Spillemandsmuseet i begyndelsen af 50’erne. Her samledes ældre spillemænd fra hele egnen for at bevare og videreføre de gamle musiktraditioner. 
   
Flere af de gamle nordjyske spillemandsslægter som Justesen, Lassen og især Trads har været repræsenteret i Lauget. Igennem Laugets 70-årige historie har der naturligt nok været store forandringer, men til trods for tidernes skiften, har der altid hersket stor respekt om egnens musik og Laugets traditioner. Siden midten af 70’erne har Lauget bestået af 4 selvstændige orkestre, der i samspil med  traditionerne udviser stor mangfoldighed. De 4 grupper spiller på skift  til ”Gammeldans” på museet hver søndag eftermiddag hele året rundt, hvor alle interesserede er velkomne. Rebild Spillemændene har i årenes løb udgivet adskillige cassettebånd, vinylplader og CD’er.
CD’erne kan købes ved henvendelse til Spillemandsmuseet. Rebild Spillemændene stiller sig venligst til rådighed, med traditionel dansk spillemandsmusik til enhver lejlighed. 

Otto Trads (1904-1989)

Rebild Spillemændene 1967

Rebild Spillemændene 1977

Rebild Spillemændene 1987

Rebild Spillemændene 1997

Rebild Spillemændene 2007

Rebild Spillemændene 2017